Welcome to the Australian Ford Forums forum.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and inserts advertising. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content and access many other special features without post based advertising banners. Registration is simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Please Note: All new registrations go through a manual approval queue to keep spammers out. This is checked twice each day so there will be a delay before your registration is activated.

Go Back   Australian Ford Forums > Club and Speciality Forums > Forum Community Car Clubs > AU Falcon.com.au

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2016, 11:20 PM   #751
mcfly94
FF.Com.Au Hardcore
 
mcfly94's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Adelaide
Posts: 2,158
Default Re: Common Problems with the AU??

Quote:
Originally Posted by Silver' View Post
I'm not 100% sure. Certainly all 220kw autos did. You can do a vin lookup on the Ford Etis system and it will mention heavy duty cooling or somesuch in the options list if it was on from factory.
185kw definitely didnt, i think 200kw may have.
__________________
Current Car: 2002 AUII LTD 5.0
QH & LC1 Tuned
DiFillipo's & Twin 2.5 exhaust,3.9 Precision Helical LSD

Mild 408 in the Works!
mcfly94 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 09-08-2016, 11:22 PM   #752
Silver'
T-Series Club Member Vic
 
Silver''s Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne (South-East)
Posts: 2,560
Tech Writer: Recognition for the technical writers of AFF - Issue reason: Excellent write ups on AU technical issues. 
Default Common Problems with the AU??

Ignore previous mention of Etis, it doesn't show it. My memory must be giving out in my old age...

http://www.etis.ford.com/vehicleSelection.do#
__________________
TE2 #116
Build/Maintenance thread here.
www.fte.ford.com.au lives! 2001 2002
Add a T-series to the Registry HERE

Last edited by Silver'; 09-08-2016 at 11:47 PM.
Silver' is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
This user likes this post:
Old 09-08-2016, 11:47 PM   #753
xyfalcon383
Regular Member
 
xyfalcon383's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 232
Default Re: Common Problems with the AU??

Quote:
Originally Posted by mcfly94 View Post
185kw definitely didnt, i think 200kw may have.
I noticed it was a option in the technical section. Seems like a strange option to have, You would think it would be standard etc
xyfalcon383 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 10-08-2016, 04:16 PM   #754
xyfalcon383
Regular Member
 
xyfalcon383's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 232
Default Re: Common Problems with the AU??

Quote:
Originally Posted by Silver' View Post
I'm not 100% sure. Certainly all 220kw autos did. You can do a vin lookup on the Ford Etis system and it will mention heavy duty cooling or somesuch in the options list if it was on from factory.
Rang Ford to see the options my car has, Was told that the High output cooling was a option and not all 220 cars had it. But nearly everyone opted for the option....
xyfalcon383 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
This user likes this post:
Old 11-08-2016, 05:41 PM   #755
TRAU BLAU
Regular Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Kuranda,Cairns
Posts: 371
Default Re: Common Problems with the AU??

My starter problems I mentioned a month ago turned out to be the battery.It completely discharged & I had to get a new(higher crank)battery.The failed one(century)was only 3 years old,maintenance free & showed the green circle which meant stuff-all as far as I'm concerned.
__________________
Live and Let Live
TRAU BLAU is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
2 users like this post:
Old 28-09-2016, 10:07 PM   #756
22heritage22
Starter Motor
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 2
Default Re: Common Problems with the AU??

G day all, i just resolved an issue i had with heavy fuel usage ,on my vct au2 xr6 ,Two mechanics had said there were no codes ,which i think maybe the battery terminals weren't supplying enough current to get em working?. i had done all the usual stuff gaskets etc and found that ford have different plugs for vct and non vct 4.0l engines.changed plugs and the issue went away.back from 380 ks a tank to around 570 klm,s a tank or so it states on the DTE on dash.also check the battery leads / terminals . i filed mine like new and it also gave extra klm,s.cheers fords also stated they have had issues with platinum plugs and the vct xr6 au2,s.I hope this helps someone as it took me a while to figure out.cheers. JACK
22heritage22 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
4 users like this post:
Old 29-09-2016, 08:48 AM   #757
Maka
Au Falcon = Mr Reliable
 
Maka's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: North West Slopes & Plains NSW
Posts: 3,883
Valued Contributor: For members whose non technical contributions are worthy of recognition. - Issue reason: Embodiment of the AFF spirit in his efforts with ACP. 
Default Re: Common Problems with the AU??

Hi all, i changed out my faulty thermostat the other day, it was taking way too long to get to temp. Just replaced it with a tt 195 (91c) & now my vct is running great again. On short stop stuff it pays to have a stock thermostat installed imo, especially on a vct lol!!!

cheer's, Maka
__________________
Ford AU Series Magazine Scans Here - www.fordforums.com.au/photos/index.php?cat=2792

AU1 XR6 VCT (keeper) - "it's actually a better-balanced car than the XR8, goes almost as hard and uses about two-thirds of the fuel" (Drive.com 2007)

Love your Ford AU Falcon, no one else does apparently - yeah ok!!
Maka is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
2 users like this post:
Old 19-10-2016, 08:46 PM   #758
xr8cam
Guest
 
Join Date: Feb 2012
Location: Sydney
Posts: 653
Default Re: Common Problems with the AU??

My AUII XR8 98,000kms. Replaced all rotors as they were warped. two new bearings on the front and 4 new tyres because it has done 400kms in 6 years so tyres were out of round and bearings were stuffed.The cruise control buttons work when they want-I replaced all the buttons.The CD changer was also stuffed-quoted $200 repair. I have put a single CD factory unit in untill I make up my mind. The purge solenoid makes its 'tick tick' noise but it is very quiet compared to some reports. I still haven't been able to locate a new one so not sure if it's a instant fix. Rear boot gas strut area was looking dodgy, cleaned up surface rust, thankfully that's all there was and replaced the struts. Main door roof rubber seal that runs from back door across roof to bonnet-remove and wash thoroughly, let dry and spray with suitable protective before replacing. Where bare metal seams are exposed, clean channel out with warm soapy water taking care not too drip inside car. I hold a towel under where i am working with one hand and clean with the other. let dry well. I use a big plastic syringe from the chemist, the kind you mix babys medicine up in, I put rust convertor in that so i can be really accurate when applying to small or difficult spots. Also, loosen off any bolts that have tell tale signs around them, light clean, rust convertor or fish oil etc. I have also just bought a electronic rust inhibitor with 6 points that fix to the car. I will let you know in 10 years if it has been a good investment! I did as much research as I could and there is definitely something to be said for the kits. If it is anygood or not, time will tell. Anything to keep my pride n joy looking as good as she can.
xr8cam is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
2 users like this post:
Old 26-10-2016, 04:27 PM   #759
TRAU BLAU
Regular Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Kuranda,Cairns
Posts: 371
Default Re: Common Problems with the AU??

Does anyone know if it's possible change the shift mode on the BTR boxes if the AU has got the econ button.Can you still do the switch on in 3rd gear move to reverse etc to get a smoother change or are you stuck with econ or no econ shift pattern only?
__________________
Live and Let Live
TRAU BLAU is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 22-10-2017, 12:08 PM   #760
Markan
Starter Motor
 
Join Date: Oct 2017
Location: Dandenong
Posts: 9
Default Re: Common Problems with the AU??

Hi everyone out there, can somone please tell me or if had same problem my radiator seems to leak on the bottom right hand side facing infornt when I fill the plastic coolant bottle to full and come out the next day about 300 ml is on the ground and if I leave it not fill it up to full no problem won't leak only when I fill the plastic coolant bottle to full or 3 /4 it happens the needle is in the same position under half doesn't go into hot don't understand if I leave it on low coolant won't leak tryed yesterday filled it up with coolant drove for an hour no leaks only when I go next day I can see green on the plastic or ground and doesn't leak all the way as there is coolant still in the plastic bottle. It's realy got me can feel plastic grommet rite on the bottom corner don't know if pressure but why would it leave still coolant in the bottle if there was a hole. Much appreciated au series 3 xr6vct ��

Last edited by Markan; 22-10-2017 at 12:11 PM. Reason: Forgot to put car series
Markan is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 22-10-2017, 12:27 PM   #761
Maka
Au Falcon = Mr Reliable
 
Maka's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: North West Slopes & Plains NSW
Posts: 3,883
Valued Contributor: For members whose non technical contributions are worthy of recognition. - Issue reason: Embodiment of the AFF spirit in his efforts with ACP. 
Default Re: Common Problems with the AU??

Hi Markan, how old is the radiator cap? Replace it with new then check if its still doing it, good luck!

cheers, Maka
__________________
Ford AU Series Magazine Scans Here - www.fordforums.com.au/photos/index.php?cat=2792

AU1 XR6 VCT (keeper) - "it's actually a better-balanced car than the XR8, goes almost as hard and uses about two-thirds of the fuel" (Drive.com 2007)

Love your Ford AU Falcon, no one else does apparently - yeah ok!!
Maka is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
This user likes this post:
Old 22-10-2017, 12:28 PM   #762
Silver'
T-Series Club Member Vic
 
Silver''s Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne (South-East)
Posts: 2,560
Tech Writer: Recognition for the technical writers of AFF - Issue reason: Excellent write ups on AU technical issues. 
Default Re: Common Problems with the AU??

Stops leaking when warm due to expansion, eventually stops leaking when cold due to the system pulling down into a (very slight) vacuum.
Try starting it from cold and running it for 60 seconds.
Switch it off and remove your fans (1 plug and 2 bolts), and you’ll likely see it leaking.
__________________
TE2 #116
Build/Maintenance thread here.
www.fte.ford.com.au lives! 2001 2002
Add a T-series to the Registry HERE
Silver' is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 22-10-2017, 12:31 PM   #763
Markan
Starter Motor
 
Join Date: Oct 2017
Location: Dandenong
Posts: 9
Default Re: Common Problems with the AU??

Quote:
Originally Posted by Maka View Post
Hi Markan, how old is the radiator cap? Replace it with new then check if its still doing it, good luck!

cheers, Maka
the radiator cap looks new no gunk little bit tight the spring, I'll give it a try thanks maka realy apreceate it


Quote:
Originally Posted by xahh
Hi and welcome to the forum.

I'm sure that you can get all the help and information that you need here. It is a wealth of experience and knowledge.

Probably best to re-post your question in the relevant AU section as a new thread, that way you attract the attention of many other AU owners and get the best results. Quite often, not all members read the new member introduction posts.
Markan is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
This user likes this post:
Old 30-11-2017, 10:57 PM   #764
Markan
Starter Motor
 
Join Date: Oct 2017
Location: Dandenong
Posts: 9
Default Re: Common Problems with the AU??

[QUOTE=Maka;6022181]Hi Markan, how old is the radiator cap? Replace it with new then check if its still doing it, good luck!

cheers, Maka yeah took to brake radiator joint goes hole on side of radiator nxt thing puts new radiator hoses 400 buks but at start he could patch it up 150 didn't even let me know just put it in anyway all good now just now got new problem with the caliper not sure everytime tyre goes round to the caliper and this noice like when the old days with the push bikes put a playing card in the spoke same noice new rotors and pads I'm thinking somthing is stuck in the caliper or its not opening all the way going to pull caliper off give good clean hope that fixes it
Markan is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
This user likes this post:
Old 01-12-2017, 08:41 AM   #765
Maka
Au Falcon = Mr Reliable
 
Maka's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: North West Slopes & Plains NSW
Posts: 3,883
Valued Contributor: For members whose non technical contributions are worthy of recognition. - Issue reason: Embodiment of the AFF spirit in his efforts with ACP. 
Default Re: Common Problems with the AU??

Hi Markan, front or back brake noise? Imo jack the rear wheels up first & check its not the handbrake shoes binding by spinning a rear wheel & feeling if the wheel is grabbing when you hear the noise.

Sometimes a rear shoe pops out of its clip & the symptoms may sound like it. In the front calipers, a piston can get stuck or the caliper sliders may need greasing with brake grease. Either option, front brakes on-off imo with these symptoms.

Good luck with the noise & let us know how things went mate.

Ps, naughty mechanic

cheers, Maka
__________________
Ford AU Series Magazine Scans Here - www.fordforums.com.au/photos/index.php?cat=2792

AU1 XR6 VCT (keeper) - "it's actually a better-balanced car than the XR8, goes almost as hard and uses about two-thirds of the fuel" (Drive.com 2007)

Love your Ford AU Falcon, no one else does apparently - yeah ok!!
Maka is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
This user likes this post:
Old 01-12-2017, 11:02 AM   #766
XC50077
Drive'n Cruise'n Live'n
 
XC50077's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Western Sydney
Posts: 710
Wink Re: Common Problems with the AU??

Check your tyres for stones caught in the tread or maybe a nail or screw.Last week I had a similar noise and found a short teckscrew in rear left tyre.cheers
XC50077 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
2 users like this post:
Old 06-12-2017, 04:24 PM   #767
TRAU BLAU
Regular Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Kuranda,Cairns
Posts: 371
Default Re: Common Problems with the AU??

Quote:
Originally Posted by XC50077 View Post
Check your tyres for stones caught in the tread or maybe a nail or screw.Last week I had a similar noise and found a short teckscrew in rear left tyre.cheers
In the last 5 years I've had 2 flat tyres both in the rear-left wheel.The 1st one was a piece of wire which shredded the inside of the tyre wall & the 2nd was a roofing screw.Still better to have the rear flat than the front eh?!
__________________
Live and Let Live
TRAU BLAU is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Reply

Thread Tools
Display Modes

Forum Jump


All times are GMT +11. The time now is 05:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Other than what is legally copyrighted by the respective owners, this site is copyright www.fordforums.com.au
Positive SSL