Welcome to the Australian Ford Forums forum.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and inserts advertising. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content and access many other special features without post based advertising banners. Registration is simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Please Note: All new registrations go through a manual approval queue to keep spammers out. This is checked twice each day so there will be a delay before your registration is activated.

Go Back   Australian Ford Forums > Ford Australia Vehicles > Small and Mid Sized Cars > Fiesta, Festiva and Ka

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 16-03-2018, 02:35 PM   #1
sus_038
nufnsus
 
sus_038's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Adelaide
Posts: 316
Question 09 Fiesta Issues

Hey everyone!

Our 2009 Fiesta (manual) is having a few issues;

Has 125k km on the clock
Have owned since new always serviced on time and run 98 fuel in it.

On start up (cold starts) it is very rough, like it wants to stall but doesn't and just very average in general.

If its been running or gone for a drive, then left for an hour or so it will be fine on next start up but pretty much when leaving over night it has this issue.

Also on start up it comes up with 'ESP off' every time for 3-5 seconds then goes away....


Battery is less than two years old also.

If anyone has a idea on what could be causing this, that would be very helpful!

Thankyou in advance all!
sus_038 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 16-03-2018, 02:36 PM   #2
sus_038
nufnsus
 
sus_038's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Adelaide
Posts: 316
Default Re: 09 Fiesta Issues

Oh, might i also add it is quite loud for the first 30 seconds of startup... ticking/tapping away... Thanks.
sus_038 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 16-03-2018, 04:28 PM   #3
raceteam
FF.Com.Au Hardcore
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 1,048
Default Re: 09 Fiesta Issues

If it's rattling for 30 seconds it could be a hydraulic lash adjuster (lifter), so the valve timing would bit a bit off and cause the rough running. Sometimes an oil and filter change can fix these sorts of problems, but if it's had regular on time servicing, shouldn't be so much of an issue.

I seem to remember there was a TSB or something similar about rough idle for the first few seconds after a cold start - forgot the details, and can't remember where that came from though... might be worth asking the question of your Ford dealer though.
raceteam is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Reply

Thread Tools
Display Modes

Forum Jump


All times are GMT +11. The time now is 09:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Other than what is legally copyrighted by the respective owners, this site is copyright www.fordforums.com.au
Positive SSL