Welcome to the Australian Ford Forums forum.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and inserts advertising. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content and access many other special features without post based advertising banners. Registration is simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Please Note: All new registrations go through a manual approval queue to keep spammers out. This is checked twice each day so there will be a delay before your registration is activated.

Go Back   Australian Ford Forums > Club and Speciality Forums > Ford Car Clubs > F6 Owners Club of Australia

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 28-09-2011, 09:53 PM   #1
thefoxarea
FoxPhoon
 
Join Date: Jan 2008
Location: Gold Coast
Posts: 16
Lightbulb F6 Typhoon turbo/tune query

Hi,
I have an '06 BF typhoon....
I stupidly didn't get around to servicing it at the start of this year and managed to wreck the turbo. I had the Mr Turbo recondition the turbo as it was not completely broken. The reconditioned turbo is putting through more boost than the previous and is causing the computer in the car to shut engine power off temporarily incase the turbo blows up or sometihng!

Anywho I took it to Hi-Torque to find out what the problem was and what solution there was. They told me the stock actuator on the turbo was receiving too much boost and needed to be replaced with a variable actuator. Apparently the actuator, when over boosted, would tell the computer something's wrong and it's safety measures kicked in.

They said they could fix it with a variable actuator and a tune up for I think about $1400.

Does this sound right? I called a few other car tuning/dyno people nearby and got quoted up to $3000 and was told I'd need flash tuners etc....

I'm no expert in this so I'm hoping for any good advice!!
Please and Thank You.

Alex.
thefoxarea is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 28-09-2011, 10:39 PM   #2
Road Games
On the M1 Carpark...
 
Road Games's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Gods Country
Posts: 16,270
Technical Contributor: For members who share their technical expertise. - Issue reason: Replacement. 
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

Alex what are you doing on fri?

I can take a look at it for ya...
Road Games is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 28-09-2011, 11:08 PM   #3
thefoxarea
FoxPhoon
 
Join Date: Jan 2008
Location: Gold Coast
Posts: 16
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

Quote:
Originally Posted by XR6menace
Alex what are you doing on fri?

I can take a look at it for ya...
That'd be awesome. I'm free on friday so far until about 5pm when I have to work ... I live at Helensvale on the Gold Coast ... are you somewhere in the vicinity??
thefoxarea is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 29-09-2011, 12:10 AM   #4
FORCED F6
VIC The Place to Boost
 
FORCED F6's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Melbourne
Posts: 1,637
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

Something does not sound right...

Just to confirm, it has been "overboosting" since it was rebuilt? How long after it was rebuilt that it had started doing it?

Is your car stock or previously tuned with any mods?

Even if this was the case where it is overboosting it does point out in the direction that it could require an aftermarket actuator, but I sense the problem could also be something else.
__________________
F6 310 - Blue Power Racing Developments
FORCED F6 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 29-09-2011, 03:23 AM   #5
*Sloxr6*
FF.Com.Au Hardcore
 
*Sloxr6*'s Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 955
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

Yeah a bit weird that it needs a aftermarket actuator. My actuator failed on my turbo it was overboosting bad just replaced the actuator with a stock one. Been fine ever since.
*Sloxr6* is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 29-09-2011, 07:58 AM   #6
Road Games
On the M1 Carpark...
 
Road Games's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Gods Country
Posts: 16,270
Technical Contributor: For members who share their technical expertise. - Issue reason: Replacement. 
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

My thoughts exactly ..... PM sent
Road Games is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 29-09-2011, 07:59 AM   #7
Road Games
On the M1 Carpark...
 
Road Games's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Gods Country
Posts: 16,270
Technical Contributor: For members who share their technical expertise. - Issue reason: Replacement. 
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

*repost*
Road Games is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 29-09-2011, 08:32 AM   #8
Paul@eliteauto
Sponsor
 
Join Date: Feb 2006
Location: Brisbane
Posts: 1,052
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

If your car is stock it just needs the actuator replaced.
If it requires tuning , the best way is with a SCT flash tuner as this software gives the best results.
If the car is modified and the wastegate is blowing open in then requires a modified turbo exhaust housing which eliminate this fault.

Cheers Paul
__________________
The stable.
BA mk11 Xr6 Turbo 375.6 RWKW Sold
BA XR8 N/a 310.6 RWKW 11.91@117 MPH Sold
BF Typhoon 359.5rwkw 11.10@125.8 MPH Sold
FG F6 400rwkw 10.86@131MPH Sold
FG GT MK 11 Streetfighter 430 rwkw
Fords are a lifestyle _2:
Paul@eliteauto is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 30-09-2011, 11:38 AM   #9
thefoxarea
FoxPhoon
 
Join Date: Jan 2008
Location: Gold Coast
Posts: 16
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

Quote:
Originally Posted by NFORCD
Something does not sound right...

Just to confirm, it has been "overboosting" since it was rebuilt? How long after it was rebuilt that it had started doing it?

Is your car stock or previously tuned with any mods?

Even if this was the case where it is overboosting it does point out in the direction that it could require an aftermarket actuator, but I sense the problem could also be something else.
Yep, prior to ******* the turbo it never had an issue with over boosting.
It's all stock, no mods.

Hi-torque said they could turn the turbo down so's not to overpower the stock actuator.... But I didn't particularly want to lower performance!

Thanks guys
thefoxarea is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 30-09-2011, 02:56 PM   #10
*Sloxr6*
FF.Com.Au Hardcore
 
*Sloxr6*'s Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 955
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

Sounds like Hi-torque are trying to rip you off. Or really are fricken useless.

Would understand if the car wasn't stock.
*Sloxr6* is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 30-09-2011, 04:29 PM   #11
Road Games
On the M1 Carpark...
 
Road Games's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Gods Country
Posts: 16,270
Technical Contributor: For members who share their technical expertise. - Issue reason: Replacement. 
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

This ^^^

They definately know how to extract numbers tho'
Road Games is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 06-03-2013, 11:12 PM   #12
paulfpv
Starter Motor
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

I have done some light mods to my FPV F6 (automatic), every time I stall it up over 2000 the boost cut comes on and im still having issues with overboosting inbetween gear changes, anyone have any ideas what may cause this?
paulfpv is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 06-03-2013, 11:17 PM   #13
T4ME
FF.Com.Au Hardcore
 
T4ME's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,378
Default Re: F6 Typhoon turbo/tune query

Which light mods have you carried out exactly?
__________________
03 BA Turbo
6466 external gate
Hi comp motor
Built BTR 4k TCE stall
FG inlet and exhaust manifolds
T4ME is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Reply

Thread Tools
Display Modes

Forum Jump


All times are GMT +11. The time now is 04:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Other than what is legally copyrighted by the respective owners, this site is copyright www.fordforums.com.au
Positive SSL