Welcome to the Australian Ford Forums forum.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and inserts advertising. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content and access many other special features without post based advertising banners. Registration is simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Please Note: All new registrations go through a manual approval queue to keep spammers out. This is checked twice each day so there will be a delay before your registration is activated.

Go Back   Australian Ford Forums > Ford Australia Vehicles > Small and Mid Sized Cars > Laser and Telstar

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 25-12-2018, 10:25 PM   #1
bethauto
Starter Motor
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Default Laser 08/2009 KN Auto Sedan-1.6 ZM Eng

Engine no start - Checked fuel pump operation & pressure, all good & holds. Tried to retrieve codes from diagnostic connector in engine bay by earthing out & LED test lamp, but none make sense. Further checks found no injector impulse signal & there seems to be no spark also. (Common cause in case is Crank Angle sensor (Was replaced - No Diff). I don't think/believe the vehicle is fitted an engine immobiliser, as there is dash lamp display. Removed instrument cluster & checked if lamp was fitted & no provision for same.
Any Ideas Out There Would Be Appreciated
bethauto is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 26-12-2018, 03:58 AM   #2
happy1
Donating Member
Donating Member1
 
Join Date: Jun 2010
Location: Perth
Posts: 1,131
Default Re: Laser 08/2009 KN Auto Sedan-1.6 ZM Eng

Ford Laser = prior to 1994.
What do you mean by 2009 ?

Obviously unless you can do the diagnose yourself, it will cost more to fix than the car is worth.

If you have a repair manual and a basic multimeter you need to check every signal / wire loop all the way back to the ECU.

By law in some states, there should have been an immobilizer.

Cheers,
happy1 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 26-12-2018, 11:24 AM   #3
GTLEGEND
FF.Com.Au Hardcore
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 4,098
Valued Contributor: For members whose non technical contributions are worthy of recognition. - Issue reason: Every advice post I visit where OP are seeking advice for their new vehicle, he is there and adds valuable support and advice for rectifying the problem. Really is a Legend. Technical Contributor: For members who share their technical expertise. - Issue reason: The quality of information he provides is in depth and highly valued by those posting questions. 
Default Re: Laser 08/2009 KN Auto Sedan-1.6 ZM Eng

Last Laser was the KQ and finished in 2002. So the vehicle cranks but no start? Have you checked power to the coil pack?
GTLEGEND is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 26-12-2018, 01:09 PM   #4
Officemanager
Experienced Member
 
Officemanager's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Victoria
Posts: 4,812
Default Re: Laser 08/2009 KN Auto Sedan-1.6 ZM Eng

Quote:
Originally Posted by bethauto View Post
Engine no start - Checked fuel pump operation & pressure, all good & holds. Tried to retrieve codes from diagnostic connector in engine bay by earthing out & LED test lamp, but none make sense. Further checks found no injector impulse signal & there seems to be no spark also. (Common cause in case is Crank Angle sensor (Was replaced - No Diff). I don't think/believe the vehicle is fitted an engine immobiliser, as there is dash lamp display. Removed instrument cluster & checked if lamp was fitted & no provision for same.
Any Ideas Out There Would Be Appreciated

All KN & KQ laser models were equipped with immobilisers.
Officemanager is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
This user likes this post:
Old 26-12-2018, 01:53 PM   #5
Officemanager
Experienced Member
 
Officemanager's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Victoria
Posts: 4,812
Default Re: Laser 08/2009 KN Auto Sedan-1.6 ZM Eng

Check IAC valve, ignition coils, ignition timing, spark plugs, high tension leads, crank shaft sensor or pulley damaged also improper gap setting. EGR system malfunction.


You will need to use a jumper wire in conjunction with multitester or test light, you will also need the diagnostic chart to read the pulse signals.
You will find the repair manual if you google for it.
Officemanager is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Old 26-12-2018, 03:38 PM   #6
marty351
Shenanigans..............
 
marty351's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Footscrazy
Posts: 6,610
Default Re: Laser 08/2009 KN Auto Sedan-1.6 ZM Eng

No spark, no injectors. Sounds like a classic case of immobilisaton.
A normal key won't start it, and if memory is correct, you will be locked out of system even with the correct key. (I think that system is a 3 strikes and you're out).
Easiest way is to ring around locksmiths who know of this system and go from there.
marty351 is offline   Reply With Quote Multi-Quote with this Post
Reply

Thread Tools
Display Modes

Forum Jump


All times are GMT +11. The time now is 02:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Other than what is legally copyrighted by the respective owners, this site is copyright www.fordforums.com.au
Positive SSL